Jag ska bli pappa

Jag ska bli pappa! Satt och pratade om det här om dagen på jobbet och jag insåg att jag har nog inte fattat att jag inom en månad kan stå på BB och se min fru föda vårt barn.

Är jag redo? Ena stunden tror jag det för att i nästa inse att jag inte har en aning om vad jag har att vänta. Jag tror att det komer lösa sig men jag kommer nog inte fatta det förrän vår lilla bebis kommer ut. Det är som jag sagt hela tiden. Polletten ramlade ner en bit på vägen när vi var på ultraljud och såg att det faktiskt fanns något levande i hennes mage. Polletten har fortsatt trilla ner allt eftersom hennes mage växt och man känt sparkarna men polletten kommer inte trilla ner hela vägen förrän vår lilla bebis kommer till världen.

Hur kommer det påverka mitt liv? Jag har mer och mer kommit till insikt om hur stor förändrig av mitt och vårt liv det här kommer att bli. Det kommer att vara någon annan som står högst upp på prioriteringslistan. Förhoppningsvis blir vi någorlunda bra på att fortsätta leva vårt liv och inte bli inlåsta hemma bara för att vi får barn. Man har sett alldeles för många exempel på föräldrar som blir helt isolerade pga barnen. Självklart kommer barn påverka våra möjligheter att göra vissa saker men för att bli en bra förälder måste man trivas med livet och det gör man bar om man umgås med sina vänner, utövar sina fritidsaktiviteter och har ett roligt liv.

Jag ska bli pappa! Helt galet!

Vårmässa

Idag var vi på Stora Vårmässan ute på Gärdet. Mycket intressant och bra även om det inte var lika stort som Noliamässan i Umeå som jag är van att gå på. Fick bra avtal på el, pratade länge med en säljare för Viasat om TV-abonnemang och tittat på massor av saker till huset. Bl.a. ska vi bli medlemmar i Villaägarna, då fick vi ännu bättre elpris plus rabatter på massor av affärer i stan. Tur bara att vi fått gratisbiljetter, jag vet inte om jag varit beredd att betala 60 kr per person för att gå runt bland så få montrar. Vi några fynd gjorde vi ju så kanske det varit värt det. Ett trevligt söndagsnöje var det trots allt.

Vårmässan hade ett passande namn för nu har våren äntligen börjat komma. Solen har strålat nästan hela veckan och man ser att gräset börjat växa, i alla fall på solsidorna. Även träden har börjat slå ut.

Längtar efter att få njuta av sommarens värme i vår nya trädgård. Även om det är mycket gräsmatta att klippa.

Husköp

Då har vi skrivit kontrakt på vårt nya hus. Handlingarna är påskrivna, handpenningen betald och nu saknas bara att låna pengar av banken och göra klart köpet på tillträdesdagen.

Om tre veckor får vi tillträde till vårt nya hus. Då börjar jobbet som husägare. Innan vi ens flyttar in ska vi fixa köket. Inga stora grejer men nytt kakel och ny färg på väggarna. Kanske även nya bänkskivor men det beror på vad det kostar.

Sedan måste jag fixa med alla avtal som ska slutas runt omkring. Hemförsäkring, el, vatten och jag vet inte vad. Fast det ska bli härligt att få flytta in på riktigt i ett hus där vi tänkt bo och se våra barn växa upp (ja, det blir fler barn, det är jag övertygad om).

Barnsaker

Vilken tur att vi har generösa släktingar och vänner. Det är otroligt vad mycket grejor man behöver till ett litet barn. I helgen fyllde vi bagaget med barnsaker som vi lånade av en släkting. Det var kläder, barnstolar, leksaker och lite annat smått och gott.
image4

Trodde faktiskt inte att det var så här mycket saker som behövdes. Inte nog med kläder, det ska vara blöjor, barnvagn, bilbarnstolar, leksaker och mycket mycket mer. Som sagt, tur man har generösa släktingar och vänner. Hade vi inte haft det hade man ju blivit ruinerad. En på föräldrakursen berättade om en vän som hade räknat på exakt vad det kostade. Alla saker, inte kläder, hade kostat omkring 17000:- Då var allt nytt men ändå.

Blocket är också ett underbart hjälpmedel. Där kan man hitta ALLT och till bra priser. Förhoppningsvis kan man sälja lite där sedan och få tillbaka i alla fall en del av pengarna.

Är det någon som har tips om vad man ska eller inte ska ha för att göra livet som småbarnsförälder lite lättare så skriv gärna en kommentar.

Stor mage

Poletten börjar trilla ner. Jag ska bli pappa. I min frus mage växer ett litet barn som kommer att komma ut om knappt två månader.

image3

Magen växer så det knakar och det syns mer och mer. Det är väl därför man börjar inse att det faktiskt är på riktigt. Då ställer man sig frågan -är jag redo? Ibland är jag helt övertygad om det, andra stunder helt säker på att det kommer gå åt h-vete. Fast sedan inser jag att jag faktiskt fått lära mig en hel del genom livet och i dagens informationssamhälle finns det väldigt mycket kunskap att inhämta. Män har i alla tider klarat av att bli pappa utan alla dessa hjälpmedel så jag ska väl lyckas jag oxå.

Att sedan lyckas uppfostra min son/dotter tror jag ska gå ganska bra. Jag och min fru är ganska överrens om det mesta. Både från mitt yrke och från min uppväxt vet jag vilka misstag jag ska undvika. I mitt yrke har jag stött på många ungdomar det gått snett för och i nästan alla fall beror det på att föräldrarna inte funnits där eller inte haft tillräckligt tydliga regler.

Sedan måste vi väl alla erkänna att nästan alla män vet vilka misstag vi INTE vill upprepa som våra pappor gjorde. Det är kanske inte är riktigt lika lätt att säga vad våra pappor gjorde bra men det har vi nog med oss i bagaget utan att vi kanske tänker på det. Förhoppningsvis gjorde pappa ett bra jobb i det stora hela så jag ska nog klara av att "ta över" rollen som pappa. Säker kan man inte vara men jag har gott hopp om mig själv.

Snart är det dax att faktiskt bli pappa! STORT!

Husägare

Så har man då blivit husägare. Efter lite förhandling om priset har man då köpt ett hus. Vilken märklig men samtidigt härlig känsla. Nu har vi ett stort och trevligt hus att låta våra barn växa upp i.
image2

Förutom många rum och TVÅ badrum är det en stor härlig tomt på baksidan. Så i sommar blir det förhoppningsvis många långa dagar på gräsmattan i solen och många härliga grillkvällar med en god kall öl i näven.

Fast jag har insett att man inte blir rik som husägare. Förutom att behöva betala räntor till banken på drygt 6500 kr i månaden tillkommer el, vatten, försäkringar, sophämtning m.m m.m. Sedan ska huset fixas. Vi kommer behöva renovera en del. Dräneringen ska fixas, badrummet nere behöver göras om inom några år, taket på garaget behöver kanske läggas om snart osv. osv. Utgifter utgifter utgifter. Fast skönt att för en gångs skull betala till sig själv istället för att betala till en hyresvärd.

Sedan ska man inreda 185 kvm med möbler. Kommer nog ta ett tag eftersom vi nu bor i en två på 59 kvm.

Så, den 15 maj får vi tillträde till vårt nya stora hus. Ser fram emot att få flytta in på riktigt eftersom vi bara har sett vår nuvarande lägenhet som ett tillfälligt boende.

Husköp?

Då är det mer eller mindre klart att vi ska köpa ett hus. Fattas bara att komma överrens med säljarna om priset. Konstigt nog är vi i princip de enda som är intresserade av huset. Vi hade kommit överrens om ett pris men så visade besiktningen på ett antal brister så nu vill vi ha ner priset lite. Får se vad säljarna säger? Mäklaren var ledig idag så vi får ringa honom på måndag och lägga bud. Blir det affär blir det troligtvis inflyttning under andra halvan av maj. Vi vill flytta innan lillen kommer och säljarna har redan sitt nya boende klart.

Shit, snart är man kanske husägare. Snacka om vuxenpoäng. Nu är det bara att inse att man blivit vuxen. Gift, snart barn, kombi och snart hus. Fattas bara vovve och husvagn. Som tur är vill varken frugan eller jag ha varken husvagn eller vovve. Någon katt lär det dock bli när vi flyttar till hus. Vi har haft 4 katter tidigare men tre har blivit överkörda och en sprang bort så nu har vi ingen.

Såg Lyxfällan igår om paret som hade "spontanköpt" ett hus. Man känner sig lika duktig varje gång man sett det programmet. Även om jag tycker det känns sjukt nervöst att köpa ett stort hus så har vi räknat, räknat och återigen räknat på att vi har råd. Då har vi räknat på att en av oss kommer leva på föräldrapenning det närmsta 1-1½ åren. Så efter det kan vi kanske börja renovera och kosta på huset lite fram till det är dax för nästa barn.

En sak vill jag investera i, om man nu får kalla det investering, snabbt om vi köper huset. Frågan är bara om jag lyckas övertala frugan om det. Med hus måste man ju ta in TV-sädningarna via Boxer eller parabol. Det sitter redan en parabol på huset så får ju utnyttja den. Då vill jag investera i en plasma-tv och en HD-box så vi kan se fotbolls-EM och OS i HD-kvalitet. Kostar typ 500 kr i månaden men det kan det vara värt tycker jag. Vi ser båda mycket på TV.  Operation övertalning får börja.

Första raderna

Så har även jag skapat en blogg. Varför har jag då gjort det? Det undrar igentligen jag också. Jag kan inte påstå att jag läser speciellt mycket bloggar. De enda bloggar jag läser är bekanta som bloggar om deras liv. Då dessa inte är de jag träffar dagligen är det kul att se och läsa om vad som händer i deras liv.

Själv hoppas jag kunna förmedla samma sak till mina vänner, bekanta och släkten. Till er som inte faller in i den kattegorin hoppas jag kunna dela med mig am mina erfarenheter som förstagångspappa.

Så till en presentation av mig. Christian, 27 år och nyligen flyttat till Sundsvall efter att ha bott nästan tre år i Skåne, utanför Lund. Gifte mig i sommras med min underbara Marie. Under hösten blev det klart att vi två ska bli tre och i början av juni är det meningen att vårt första barn ska komma till världen.
image1

Hur förbereder man sig på att man ska bli pappa? Kan man förbereda sig för den största händelsen i sitt liv? Jag tror inte det. Inte fullt ut i alla fall. Det som känns tryggt är att vi har ett stabilt förhållande att ge vårt blivande barn. Sedan får man lita på att ma ngör ett bra jobb som förälder.

Nu vet jag inte vad mer jag ska skriva denna första gång. Blir kanske nya rader i morgon. Då kanske våra husköparplaner har kommit längre. I kväll ska vi titta på och göra tilläggsbesiktning av huset vi tänkt köpa.

Välkommen till min blogg som ska handla om mitt liv som blivande och så småning om förstagångspappa.

RSS 2.0